Mjukplast är en typ av plast som är mjuk och oftast väldigt tunn, men trots detta är den slitstark och vattentät. Den vanligaste produkten som är tillverkad av mjukplast är plastpåsar. Mjukplast är ett följsamt material som är bra till mycket. Det är både vattentätt och lufttätt samt att det endast krävs en liten mängd plast för att sköta jobbet.
Fördelar med mjukplast
Plast är ett material som många ser som en miljöbov, och detta är visserligen sant, men plast är även ett väldigt bra material på många sätt. Det behövs väldigt lite plast i förhållande till vad ett annat material kräver för att uppnå samma resultat. Ta en påse som ett exempel. En papperspåse är visserligen nedbrytbar av naturen, men tyvärr är papper inte lika hållbart som plast. Papperskassar går lättare sönder och det går heller inte att förvara fuktiga eller blöta saker i en papperspåse för då luckras den upp. Mjukplast håller tätt och är perfekt för att bevara matvaror. Plasten går att krympa med hjälp av värme och denna tekniken används på till exempel ostar.
Miljöpåverkan från mjukplast
Plast är ett material som vi förlitar oss på idag, och det tillverkas plast dagligen. Men faktum är att det redan finns tillräckligt mycket plast på jordens yta för att tillhandahålla det behovet vi har. Problemet är dock att plasten inte återvinns utan att den hamnar i naturen eller i de vanliga soporna i stället. I naturen gör plasten ofantlig skada. Inte minst genom att djur äter plasten eller fastnar i den, och dör. Men det skadar även växtlivet. Plast bryts sakta, sakta ned men försvinner aldrig helt. Det som sker när plast bryts ned är att det blir till mikroplaster som aldrig kan försvinna.
Just mjukplast är ett stort problem eftersom att påsar i havet lätt kan likna maneter eller andra fiskar, vilket resulterar i att djuren i vattnet äter plastpåsarna. Magarna fylls då med plast, som djuret inte kan byta ned, och till slut kan djuret inte äta mer och dör. Plasten kan även fastna över djurens huvuden, så att de kvävs eller svälter till döds.
Även hårdplast är problem för miljön, men på ett annat sätt. De förpackningarna flyter på ytan, eller blir vattenfyllda och sjunker ned till botten. Mjukplast å andra sidan svävar runt i haven på ett annat sätt. Det är även lättare för en förpackning som är gjord av mjukplast att fångas av vinden, även om den har blivit släng i en soptunna, och flyga iväg i naturen. Därför är det viktigt att stoppa ned mjukplasten i de rätta återvinningskärlen. Givetvis gäller detta även hårdplast.
Framställning av mjukplast
Även framställningen av mjukplast har en miljöpåverkan. Om plasten skulle återvinnas så skulle miljöpåverkan inte vara så stor, men i och med att all plast inte återvinns, utan hamnar i naturen eller slängs med de vanliga soporna så måste det hela tiden tillverkas ny plast. För att tillverka ett kilo plast går det åt ungefär två kilo olja.
Hur man återvinner mjukplast
Mjukplast ska återvinnas som plastförpackning. Det är väldigt viktigt att ta hand om sin plast och att återvinna den, oavsett typ av plast. För att återvinna mjukplast så läggs den i ett kärl för plaståtervinning. Förpackningen ska vara någorlunda ren, men den ska inte rengöras överdrivet mycket. Det räcker med att skaka ur innehållet eller skölja av lite lätt. Plasten rengörs på återvinningscentralen så det behövs ingen grundlig rengöring. Tänk på att inte knyta ihop plastpåsen med plasten i, eftersom att de sorteras på återvinningscentralen. Det allra bästa är att tömma ur innehållet i plastpåsen i behållaren för att sedan slänga i plastpåsen, eller spara den.
Exempel på mjukplast
Den allra vanligaste typen av mjukplast är som sagt var plastpåsar. Detta gäller både vanliga bärkassar, de mindre fruktpåsarna, fryspåsar och så vidare. Även plastfolie är mjukplast. Förpackningar som är av påsliknande material är även de mjukplast, och bör sorteras som plast på återvinningen. Exempel på dessa är chipspåsar, korvförpackningar, brödpåsar, glasspapper och kaffepaket. Oavsett om det är mjukplast eller hårdplast så ska alla plastförpackningar återvinnas.